Składniki ( u mnie wyszło na 8 osób):
700/800g mięsa wołowego (rostbef)
400/500g makaronu tupu łazanki ( u mnie z ich braku – kolanka z falbanką)
4 duże cebule
1 duża kapusta włoska
Sól, pieprz
Mięso wołowe zagotować, lub wykorzystać z gotowanego rosołu ( u mnie w ten sposób się go wykorzystuje – gotuję rosół na mięsie wołowym, gdy zmięknie wyciągam, ostudzam i mielę w maszynce. W ten sposób już mam doprawione mięso i potem mniej trzeba doprawiać całą potrawę).
Kapustę zszatkować, zalać litrem wrzącej wody, pogotować ok. 20 minut. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Makaron zagotować w osolonej wodzie.
Do dużej miski przełożyć zmielone mięso, cebulę, kapustę i makaron. Razem dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rondelek posmarować tłuszczem, przełożyć z miski Danię, przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika na 30 min do 170st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze