kilo ziemniaków
trochę mleka
200 g chudego boczku
brokuł
trochę sera żółtego
pół kilo cebuli
Ziemniaki ugotowałam i przerobiłam na puree, dodając trochę mleka i masła. Cebulę posiekałam i zeszkliłam, boczek pokroiłam. Do żaroodpornego naczynia włożyłam na dno większą część puree wymieszanego z cebulką i przyprawionego solą i pieprzem, potem boczek, potem brokuła podzielonego na różyczki, przykryłam całość resztą puree i wsadziłam do piekarnika na jakieś pół godziny. Potem posypałam to startym żółtym serem, i zostawiłam jeszcze na chwilę, żeby ser się roztopił. I już. Można by poeksperymentować z surową cebulą dodaną do puree, i oczywiście można użyć innych rzeczy zamiast boczku i brokułów – mięso mielone, pieczarki, kalafior… Puree okazało się niezłą bazą do zapiekanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze