środa, 20 lutego 2019

Smażony camembert – nie tylko dla wegetarian

Dzisiaj robię na obiadek:

Składniki:
- ser camembert (ewentualnie brie) – ile zdołamy zjeść,
- jajko,
- bułka tarta,
- powidła śliwkowe (borówkowe lub żurawinowe też pasują).

Camembert powinien mieć kształt trójkącików, więc jeśli jest okrągły, kroimy go odpowiednio. Gabaryty są dowolne. Serki moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej, do której można dodać zioła czy posiekane orzechy. Smażymy z obu stron na złoto (ser w środku będzie się przyjemnie rozlewał) i podajemy z powidłami, którymi smaruje się nasz specjał. Można do tego podawać smażone gruszki – wtedy nie potrzeba już nic więcej do szczęścia:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze