przepis ten oryginalnie wisi w szarej kuchnii a moja wlasna mama te sledziki robi najlepiej na swiecie :)
* 70 dag solonych filetow śledziowych
* 4 cebule
* ocet
* olej słonecznikowy
* pieprz czarny niemielony
Sposób wykonania :
Śledzie wypłukać w wodzie (jeżeli są bardzo słone to pomoczyć je troszke dłużej), następnie zalać je octem i wsypać garść pieprzu. Odstawić na godzinę. Po godzinie zlać zalewę, śledzie pokroić w kawałki, cebule pokroić w talarki. Następnie na dnie słoika położyć warstwę śledzi, warstwę cebuli.
Pokropić olejem (ale pokropić a nie utopić w oleju) i tak do szczytu słoika.
Mniej więcej w połowie słoja należy je ugnieść troszkę, nastepnie słoik zamknąć i odstawić na tydzień na balkon albo do lodówki.
Po tygodniu można zapraszać znajomych na wódeczkę ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze