wtorek, 19 lutego 2019

Ryż z jabłkami

U Nas w ogrodzie kwitnie cała masa jabłoni, rodzą co roku tak, że ho ho. Jedną z ulubionych potraw zrobionych na bazie Naszych jabłek jest ryż z jabłkami (można zastąpić ryż makaronem) oraz racuchy. Wczoraj na kolację pojawił się na stole ryż – pychota Uśmiech



Składniki:

2 torebki ryżu
0,5-1 kg jabłek
cukier, cynamon
trochę tłuszczu


Ryż gotujemy na sypko. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, plasterki bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowujemy garnek bądź naczynie żaroodporne niewielkich rozmiarów, smarujemy tłuszczem, wysypujemy jedną część ryżu, na to nakładamy jabłka, słodzimy i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie przykrywamy ryżem, jabłka, ryż… i tak do ukończenia wszystkich składników, tak by zakończyć ryżem. Na wierzchu kładziemy kilka malutkich kawałeczków tłuszczu (np. miękkiego masła). Przykrywamy. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150 st., na co najmniej 45 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze