Składniki: 3 dag suszonych prawdziwków, 50 dag pieczarek, cebula, 7,5 dag boczku, 6 łyżek oleju, pęczek natki, żółtko, łyżka tartej bułki, szczypta gałki muszkatałowej, 4 sznycle wieprzowe, 200 ml rosołu z kostki, 150 ml śmietany, zasmażka Knorra, sól, pieprz.
Prawdziwki gotujemy (można je wcześniej trochę namoczyć), osaczamy. Wywar z grzybów należy zostawić. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na chrupiąco, wyciągamy z patelni. Cebulę oraz połowę pieczarek obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i dusimy aż wyparuje sos. Ugotowane prawdziwki i natkę siekamy. W misce mieszamy: połowę prawdziwków, boczek, 2/3 natki, żółtko, bułkę tartą i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mięso rozbijamy na w miarę płaskie kotlety. Masę rozkładamy na nich, rolujemy i zawijamy w bawełnianą nitkę. Wrzucamy je na patelnię i podpiekamy. Potem podlewamy je wywarem z grzybów i rosołem. Dodajemy resztę grzybów. Dusimy ok. 10 minut. Pozostałe pieczarki smażymy na patelni. Wyciagamy roladki. Wrzucamy pieczarki do wywaru i gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i zasmażkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze