środa, 20 lutego 2019

placki MAcieja

przepis oryginalny jest taki:
„Jedno kilo gruli surowych zetrzeć na papę i na durszlak wyłożyć, czekając, aż dobrze obciekną. Na tym samym tarle ze cztery cebule utrzeć, a wszystko to razem w jakiem naczyniu zmieszać, jedno jajo surowe dodając. Podsypać dwiema łyżkami kartoflanki, a z przypraw tylko sól i pieprz dając. A tak zrobione na gorący tłuszcz łyżką nakładać i jak kotlety smażyć. Do tego sos z wieprzowiną trzeba taki zrobić: mięso od łopatki odkrawać na małe kawałki, na tłuszczu lekko podsmażyć, dając cebulę i czosnek. Wszystko to do gęsiarki wsadzić, wodą zalać i na małym ogniu gotować. Dodać kwaszonego ogórka i surowej marchwi, tak jak i mięso ciętych. Podsypać kminkiem i ostrą papryką. Dobrze jest jeszcze dać dwa starte pomidory dla koloru, zagnieść mąką i razem z plackami dawać.”
„Sztuka przetrwania, czyli jak powstało Chłopskie Jadło”, Jan Kościuszko, Kraków MCMXCVIII

zamiast gęsiarki (co to w ogóle jest ???) większy garnek, zamiast wieprzowiny, lepsza jest wołowina, albo cielęcina, i jeśli ogórek jest baardzo słony dodać go niewiele, bo zepsuje smak, w zamian można przesadzić z marchewką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze