środa, 20 lutego 2019

DE CORDO MEXICANO

sładniki:
kilo świniny mix (co tam macie – łopatka, karkówka, szynka, boczek, żeberka)
pół selera
3 duże zielone papryki
2 świeże papryczki red hot czyli lepper
główka czosnku
3 duże czerwone cebule
puszka red kidney beans w sosie własnym koniecznie
pół litra pomidorowego lub wielowarzywnego soku z cartoona
olej
przyprawy wg gustu (tylko na Boga nie oregano lub bazylia), ja dałem czerwoną cubricę, rozmaryn i morską sól

no to do roboty:
wszystkie surowe składniki kroimy „maxymalnie z grubsza”, byle jak i w spore kawałki (no może prócz leppera), papryki z pestkami
w dużym garze rozgrzewamy olej
wrzucamy seler
po chwili mięso
duży ogień, pilnujemy kiedy odparuje, mieszamy
jak zaczyna lecieć dym wrzucamy czosnek, cebule, papryke, solimy
mieszamy aż apiać odparuje i fest sie osmaży
dolewamy „wodę” z fasoli i sok, przyprawiamy
przykrywamy i dusimy często mieszając na malutkim ogniu z pół godziny pod sam koniec dodając fasolę
podajemy z ciabatą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze