środa, 20 lutego 2019

Cukinia ad hoc

składniki:
jedna spora cukinia [ok.1,50 kg]
4 grube parówki
4 duże ząbki czosnku
pieprz ziołowy
pieprz biały [obydwa mielone]
pieprz zielony cały
vegeta albo cuś takiego
1 śmietana mała, zależnie od uznania 18tka lub 12tka
olej do smażenia

w głębszym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone w kosteczkę i obrane z skórki parówki. w trakcie smażenia dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. przesmażyć, potem dolać trochę wody. w trakcie duszenia obrać i pokroić cukinię. pokroić w grube kostki, pestki won. dorzucić do gara i wszystko razem na bardzo wolnym ogniu podduszać.
posypać vegetą i resztą przypraw. z umiarem a do smaku.
jak cukinia zmięknie, dolać śmietany.
ja właściwie nie wiem, jak to smakuje, bo dziecko jutrzejszy obiad wymiotło na kolację.
ale ośmielam się życzyć
smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze