środa, 20 lutego 2019

Ciasteczka czekoladowe

Zamieszczam przepis na fenomenalne (jest to jedno ze słów, które Makłowicz lubi używać w swoich wędrówkach) banalnie proste ciasteczka czekoladowe.

Potrzebne nam są:

* 2 szklanki mąki
* 15 dag masła
* 3 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2-3 łyżki kakao
* absolutnie nic więcej.

Wszystkie składniki wymieszać, można dodać 1-2 łyżki gorącej (nie wrzątku) gorącej wody. Ciasto urobić i zagnieść ręką. Następnie owinąć folią aluminiową (żeby nie przyschło) i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować (grubość w zależności od gustu, najlepiej od 3 do 5 mm) i kieliszkiem wykrawać drobne ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika o temperaturze ok 180 stopni, byle nie więcej. Piec około 15-20 minut.

Smacznego!

Ten przepis jest uniwersalny, można zamiast kakao dosypać np. wiórki kokosowe. Do dzieła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze