szybki i prosty przepis na dobre jedzenie – szybkie pod warunkiem, ze mamy w lodówce bitki wołowe, które rozbijamy w zależności od upodobań: gdy lubimy steki – to grubszy zostawiamy, a jeśli lubimy suchary, listki i skórzane podeszwy – to wtedy mocno rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. rozgrzewamy plantę albo bartka – bartka jest dużo łatwiej rozgrzać, nawiasem mówiąc – wrzucamy bitki na średni ogień i smażymy krótko, następnie zdejmujemy z patelni, odkładamy w spokojne i bezpieczne miejsce, żeby sobie odpoczęły a sami zabieramy się za sos, do tego tłuszczu, który mamy na patelni dodajemy masła – co najmniej połowę objętości, następnie przeciskamy czosnek – ząbek na jedną bitkę – i wciskamy trochę soku z cytryny. podsmażamy czosnek, mieszając, następnie ułożone wygodnie bitki na talerzach polewamy sosem cytrynowym, do tego może być jasne pieczywo – dobrze smakuje albo ziemniaki, kasza zdecydowanie odpada, ale frytki też mogą być. jako dodatek proponujemy sałatkę z pora – jabłko, cytryna, sól, majonez, śmietana.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze